Bakır Levhalar 1000 x 2000 mm ve ya 660 x 2000 mm ölçülerinde, Bakır Şeritler genellikle 350 mm, 650 mm veya 1000 mm genişliktedir. Tavlı ve yarım sert olarak bulunur. Bakır Şeritler istenilen genişlikte hazırlanabilir.
Uzun ömürlü çatı kaplamaları, dekoratif eşya ve el sanatları, inşaat, otomotiv, elektronik ve elektrik sektörlerinde, trafo, elektrik motorları ve transformatör imalatı, pul ve conta imalatı, topraklama işlemleri, dekoratif duvar kaplamaları vb. Daha fazla bilgi ve ürün ile alakalı teknik detayları öğrenmek için bizimle iletişime geçebilir, aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
Saf ya da alaşımlı halde satışa sunulan bakır levhalar çok farklı piyasalar tarafından hammadde olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, bakır levha nedir?
Bakır levha, bakır metalinin çeşitli işlemlerden geçirilerek belirli bir kalınlık ve genişlikte işlenmesi ile levha formuna getirilip çeşitli endüstriyel kullanımlara sunulan bir üründür. Kalınlık ve boyutları yapılacak olan işe uygun şekilde ayarlanabilmektedir. Örnek olarak; 0.5 mm bakır levha veya 1 mm bakır levha gibi türevleri bulunmaktadır.
Bu içeriğimizin devamında bakır levhalar ile ilgili modelleri, özellikleri, nasıl üretildiği, fiyatları, bakır levha kullanılarak yapılabilecek projeler, kullanım alanları, satın alım sürecinde dikkatli olunması gerekenler gibi konunun tüm detaylarını ele alacağız.
Bakır Levha Modelleri
Bakır levha çeşitleri levhanın malzeme olarak kullanacağı alana göre değişiklik göstermektedir. Modeller genel olarak bakır plaka ölçüleri göz önünde bulundurularak isimlendirilmektedir. Bu isimlendirmeyi şu şekilde açıklayabiliriz:
- 0.1 mm, 0.3 mm gibi kalınlıkları olan ürünler ince bakır levha,
- 1 mm, 2 mm gibi levhalar orta kalınlıkta bakır levha,
- 2 mm ve üzeri için kalın bakır levha,
- Dekorasyon amaçlı iç mekanlarda veya mobilyalarda kullanılan ince ve estetik modellere dekoratif bakır levha.
Bakır Levha Özellikleri
Pek çok faydalı özelliği bulunan bakır levhalar birbirinden farklı sanayilerde sıklıkla tercih edilen malzemelerdir. Temel olarak bakır levhaların taşıdığı özellikleri şu şekilde belirtebiliriz:
- İşlenmesinin kolaydır. Esnek ve rahatça şekillendirilebilen bir yapısı vardır.
- Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği özelliklerini taşır.
- Zor koşullara karşı dirençli ve uzun ömürlüdür.
- Ağır yük taşıma kapasitesi olan kalınlıkta türevleri bulunur.
- Gıda ve sağlık sektöründe bakteri tutmama (doğal antibakteriyel) özelliği nedeniyle kullanımı yaygındır.
- Estetik görünüme sahip olması nedeniyle züccaciye, dekorasyon, mobilya gibi sektörlerde tercih edilmektedir.
- Geri dönüştürülebilen çevre dostu bir malzemedir.
Bakır Levha Üretim Süreci
Bakır levhanın üretim süreci sırasıyla şu şekilde ilerlemektedir:
- İlk olarak 0.1 mm bakır levha, 0.3 mm bakır levha gibi elde edilmek istenilen sonuca göre uygun kalite ve kalınlıkta bir bakırın ham hali seçilir.
- Saf bakır daha sonra yüksek sıcaklıkta eritilir ve kalıplara dökülerek ‘bakır plakası’, ‘bakır ingotu’ adı verilen haline dönüştürülür. Bu aşamada bakı şekillendirmeye uygun hale gelir.
- Daha sonra bakır soğutularak katı formuna geçirilir. Katılaşan bakır kalıplar fırınlanarak işlenir. Bu aşamada bakırın yoğunluğu ve homojenliği sağlanarak sonucun kalitesi arttırılır.
- Ardından haddeleme adı verilen işleme geçilir. Soğuk veya sıcak haddeleme teknikleri ile bakır levhanın kalınlığı istenilen ölçüye getirilir. Sıcak haddelemede bakıra ısıl işlem uygulanarak şekillendirme yapılırken soğuk haddelemede daha pürüzsüz ve ince yüzeyler elde edilir.
- Haddeleme sonrası bakır levhanın üzerindeki kir ve oksit kalıntıları alevle arındırılarak ve yüzeyi pürüzsüz hale getirilerek işlenir.
- Daha sonra istenilen şekil ve boyutlarda bakır plakalar kesilir. Bakır levha nasıl kesilir, diye merak edenler için kesimin lazer, su jeti, mekanik olmak üzere 3 ayrı şekilde yapıldığını belirtelim.
- Kesim sonrası bakır levhalar yeniden soğutulur ve metalin yapısının güçlenip sertleşmesi sağlanır. Artık levhalar çeşitli endüstriyel alanlarda kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Tavsiye : Pirinç Levha
Bakır Levhaların Kullanım Alanları
bakır levha sanayi ürünlerinin endüstride kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Elektrik elektronik sektöründe devre kartları, kablolar, elektriksel ekipmanlar vb.,
- Yapı ve inşaat sektöründe çatılarda veya cephede kaplama olarak, su tesisatlarında,
- Makine sanayiinde ısı iletim sistemleri, sürtünmenin az olduğu makine parçalarında,
- Mimaride iç mekan tasarımı, süslemeler vb.,
- Sanat alanında heykel, tablolar vb.,
- Otomotiv sektöründe araç fren ve motor sistemlerindeki elektriksel bağlantı elemanlarında,
- Enerji sektöründe güneş panellerinde,
- Gıda ve kimya endüstrisinde fabrikalardaki kimyasal işlemlerde, gıda pişirme ekipmanlarında,
- Takı ve aksesuar sektöründe saf veya alaşımlı halde.
Farklı endüstrilerdeki farklı kullanımlar için bakır levha üreticileri boyut, kalınlık, yüzey türü, kesim şekli gibi bakırın üretim sürecinde farklılıklar içeren ürünler üretmektedir.
Bakır Levha Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bakır levha satın alırken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. İlk olarak kaliteli ürünler temini için kendinize bakır levha nerede bulunur, bakır levha nereden alınır gibi soruları sorarak tam olarak ihtiyacınızda ürünler satın alabileceğiniz firmaları tespit edip bunlar arasında diğer kriterler üzerinden kıyaslama yapmalısınız. Değerlendirme yapabileceğiniz bazı noktaları şu şekilde belirtebiliriz:
- Bakırın saflık derecesinin ne olduğu,
- İhtiyacınız olan levhanın kalınlık ve boyut durumu,
- Levhanın yüzey kalitesi
- Dayanıklılık, sertlik, esneklik gibi mekanik özellikler,
- Levhanın korozyona karşı ne kadar dirençli olduğu,
- Bakırın ağırlığı,
- Kolay şekillendirilebilir kalitede bir ürün olup olmadığı,
- Piyasa fiyatları ile firmanın fiyat teklifinin uyumluluğu,
- Garanti ve iade koşulları,
- Teslimat süresi,
- Müşteri desteği konusundaki firmanın tutumu.
Tavsiye : Bakır Çubuk
Bakır Levha Fiyatları
Bakır levhalar hakkında merak edilen konulardan biri de bakır levha fiyatları konusudur. Bakır levha satıcıları fiyatlandırma yaparken bakır levha kilo fiyatı üzerinden teklifte bulunmaktadır. Örnek olarak 2 mm bakır levha fiyatı kaç kilo ürün almak istediğinize göre değişiklik göstermektedir. Birim fiyat teklifi için istediğiniz bakır levha boyutlarına göre (0.5 mm, 1 mm vb. gibi) 1 kilogramlık fiyat teklifi alabilir ve buna göre almak istediğiniz kiloya göre hesaplama yapabilirsiniz.
Bakır levha fiyatları; kalınlık, boyut, firma farklılığı gibi çeşitli unsurlara göre değişkenlik gösterdiği için, ne yazık ki, burada bir fiyat belirtmemiz mümkün değildir. Fiyat teklifi için firmaları arayarak bakır levha ücretlerini öğrenebilirsiniz.
Bakır Levha ile Yapabileceğiniz Yaratıcı Projeler
Bakır levhaları kullanabileceğiniz alan oldukça geniştir. Bakır levha satın al adımından sonra elinizde kalan ürünleri değerlendirmek istiyorsanız veya bakır levha ile yapabileceğiniz bir proje arıyorsanız işte size önerilerimiz:
- CNC kesimler yaptırarak duvar süsü, mobilya süsü gibi kullanılabilir.
- Kolay şekil alabilen yapısı sayesinde rölyef sanatı, heykelcilik, resim gibi projelerde kullanılabilir.
- Takı, mücevherler veya ev süs eşyalarında kullanılabilir.
- Bahçe süslemesi, saksı süslemeleri gibi dış mekanlarda kullanılabilir.
- Masa, sandalye, komodin süslemesi gibi projelerde tercih edilebilir.
- Mücevher kutusu, hediye kutusu, kurabiye kutusu gibi kutu yapımlarında bakır levhadan yararlanılabilir.
- Mutfak eşyası yapımında tercih edilebilir.